W staropolskiej kuchni było pieprzno i
szafranno - to wszyscy wiemy. W kuchni naszych przodków było jednak wiele innych ciekawych przypraw i ziół, o których już dzisiaj nie pamiętamy, choć mamy je w zasięgu ręki. Tak jak na przykład bluszczyk kurdybanek -
właściwie pospolite w Polsce ziele o pięknych fioletowych kwiatuszkach
i liściach o korzennym smaku. Ziele znane już mieszkańcom Biskupina. Według legendy to ono pozwoliło Sobieskiemu
odnieść zwycięstwo pod Wiedniem. Przezorny władca zabrał zapas tego ziela, aby
dzięki parzonej z niego herbatce, wzmocnić i ochronić żołnierzy przed wszelką
zarazą. W staropolskiej kuchni dodawano
go do rosołów, omletów i potraw z sera.
Znakomicie zastąpić może pietruszkę. Świetnie działa na przemianę materii. Można
go stosować w przeziębieniach, kaszlu, dusznościach, astmie, chorobach wątroby
i trzustki . Nie powinno zabraknąć go w dietach odchudzających. Listki
kurdybanku należy suszyć powoli i stopniowo, a później przechowywać
w ciemnych szczelnie zamkniętych naczyniach. Prawidłowo wysuszone
szarozielone listki długo utrzymują miły aromat i korzenny smak. A
herbatka Sobieskiego mogła być przygotowywana według takiej receptury:
Herbatka z kurdybanku:
1
łyżkę zalać 1,5 szklanki ciepłej wody
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Odstawić na 10 minut i przecedzić
Pić 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie miedzy posiłkami
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Odstawić na 10 minut i przecedzić
Pić 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie miedzy posiłkami
ZIELONA KARTOFLANKA.
400 g ziemniaków, 1 duża cebula, po 1 korzeniu pietruszki i marchewki, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki mielonego kminku, szklanka drobno usiekanych listków bluszczyku kurdybanku, 5 szklanek bulionu , łyżka masła.
Obraną
cebule pokroić w kostkę, obraną marchewkę i pietruszkę pokroić
w cienkie słupki lub zetrzeć na jarzynowej grubej tarce. Na patelni
stopić masło, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę i chwile
smażyć mieszając. Obrane ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać przesmażone warzywa , pieprz,
kminek i drobno usiekane 2 ząbki czosnku, zalać gorącym bulionem,
doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Dodać
usiekane listki kurdybanku i usiekane ząbki czosnku, wymieszać, podgrzać,
doprawić ew. solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz