Przedwiośnie to przy obecnych zmianach klimatycznych
coraz rzadziej dająca się zauważyć pora roku, ale właśnie dziś był taki
prawdziwy „przedwiosenny” dzień. Przedpołudnie spędziłam siedząc z książką na
tarasie. Słonko pięknie świeciło, ptaszki świergoliły w pobliskich drzewach, a
w ogródku między topniejącymi zwałami śniegu zauważyłam śmiało podążające ku
słonku łodyżki żonkili i tulipanów. Aż zachciało się żyć!! Sąsiedzi
powychodzili przed domy równie jak ja spragnieni wiosny. Tylko wiejący od czasu
do czasu chłodny wiatr przypominał , że zima nie powiedziała jeszcze ostatniego
słowa. Nikomu to jednak nie przeszkadzało. Przyroda budzi się do życia, a i w
ludziach krew szybciej zaczyna krążyć – miło było popatrzeć na przechadzające
się pary zakochanych .
Snując takie dywagacje zaczęłam się zastanawiać jak to
z miłością było w mojej rodzinie ? A ponieważ wiemy nie od dziś , że miłość i
jedzenie mają wiele wspólnego, postanowiłam kilka wpisów poświęcić afrodyzjakom
w polskiej kuchni i historiom miłosnym
moich przodków.
Za najbardziej znane afrodyzjaki uchodzą frutti di
mare – czyli owoce morza.
Znali je i nasi przodkowie nad Wisłą, ale nie każdy je
lubi i nie każdego na nie stać. Wykwintne małże, krewetki, ostrygi i kalmary
możemy swobodnie zastąpić innymi produktami dostępnymi w naszych przydomowych
ogródkach i sadach.
Jabłko – chyba nikt nie wątpi w siłę jego kuszącej mocy. Wszak to za jego sprawą w
Raju doszło do rewolucji. To jabłko stało się przyczyną wojny trojańskiej. Nie
ma więc wątpliwości, że owoc ten poruszy nasze zmysły. Jabłka zawierają witaminy, minerały
i enzymy, które stymulują popęd seksualny.
Ojczyzną jabłka są prawdopodobnie Chiny, bo właśnie
stamtąd przybyło do Europy. Ślady uprawy jabłoni znaleziono w Biskupinie.
Wspomina o nich również Gall Anonim w swoim dziele, w którym wyjaśnia skąd
wzięła się nazwa jabłek „Daport” (od mnichów przybyłych z klasztoru Porty leżącego nad rzeką Solą). Na świecie jest
obecnie 10 tysięcy odmian jabłek! Są one drugim, po winogronach,
najczęściej uprawianym gatunkiem owoców. Jabłka świetnie komponują
się z cynamonem, a to także przyprawa –
afrodyzjak.
Cynamon - najlepszy jest ten z Cejlonu. Znamy go już od czasów
biblijnych. Starożytni Rzymianie doceniali cynamon jako rozpalający zmysły swym
cudownym zapachem. Bogini miłości, Afrodyta, dodawała go do swoich pokarmów. W
staropolskiej kuchni obficie - stosowany – poprawia krążenie krwi, rozgrzewa i
pozytywnie wpływa na apetyt miłosny zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Usuwa
także zmęczenie i działa rozweselająco.
Marchew – ma działanie zwiększające libido i pobudzające. Przypuszcza się, że za
jej właściwości odpowiadają witamina A, E i C, wysoka zawartość selenu i
beta-karotenu. Marchew znana była już od najdawniejszych czasów. Początkowo
była ponoć gorzka i …fioletowa. Ta pomarańczowa pojawiła się dopiero w XVI w. W
Europie prawdopodobnie wyhodowano ją w Holandii. Chociaż z drugiej strony
istnieją już XIV wieczne miniatury przedstawiające uprawę tego warzywa. Jak w
przypadku wielu innych warzyw i owoców, miano warzywa miłości zdobyła sobie
chyba raczej dzięki fallicznemu kształtowi, który to miał wpływać na libido
Kilka przepisów na dania z jabłek:
Pieczone jabłka nadziewane :
Składniki:
dla jednej osoby: 2 jabłka, czerwone, dojrzałe, soczyste
szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki miodu, rodzynki, maliny.
Jabłka myjemy, wydrążamy dziurkę usuwając jednocześnie pestki. Ja posługuję się w tym celu łyżeczką do herbaty. W wydrążony otwór wsypujemy cynamon i cukier waniliowy, dodajemy rodzynki lub maliny i zalewamy miodem. Tak przygotowane jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym ( możemy na dno naczynia wlać troszkę wody). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż jabłka będą miękkie. Wyjmujemy na talerz, dookoła posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
A jeżeli chcemy zaszaleć, to proponuję przepis z "Uniwersalnej książki kucharskiej z ilustracjami..." 1913 r.
https://polona.pl/item/uniwersalna-ksiazka-kucharska-z-ilustracyami-i-kolorowemi-tablicami-odznaczona-na,MzU1NzM4Nw/10/#info:metadata |
Jabłka wytrawne do mięs i wędlin:
Po jednym jabłku na osobę - jabłka przekrawamy na połówki wzdłuż. Wydrążamy pestki. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju. Układamy jabłka środkami do spodu patelni Podpiekamy . Następnie przewracamy na drugą stronę i dalej podpiekamy. Czynność powtarzamy aż do momentu kiedy jabłka nie zmiękną i skórka nie zacznie się lekko marszczyć. Do dziurki powstałej po wydrążeniu pestek dodajemy konfiturę z żurawiny i całość posypujemy majerankiem. Jabłka ściągamy z patelni kiedy są już wystarczająco miękkie aby je jeść Wykładamy na półmisek z pokrojonym mięsem lub wędliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz